Risto Lahti

Susien kaatolupia lisättävä

Perhossa ja Sonkajärvellä ilmi tulleet salametsästystapaukset ovat nostaneet petoasiat politiikan keskiöön. Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan Keskustanuoret vaativat susien kaatolupien tuntuvaa lisäämistä.

- Susikannan vahvistuessa ajaudutaan yhä useammin ongelmiin ja vaaratilanteisiin. Jo kymmeniä koiria on joutunut suden suuhun metsästystilanteissa, ja lapsia joudutaan kuljettamaan kouluun takseilla. On jopa sattunut tapauksia, joissa sudet eivät ole enää pelänneet ihmistä, kuvaa tilannetta Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Risto Lahti.

Suomessa myönnetään vuosittain vain parisenkymmentä kaatolupaa, joista suurin osa poronhoitoalueille. Vaikka vahingot ja havainnot ovat lisääntyneet selvästi, on lupamäärä pysynyt samalla tasolla. Lupien vaikea saaminen on johtanut jopa oman käden oikeuden käyttöön. Kaatolupien taso pitää nostaa tilanteen vaatimalle tasolle, jotta vastaavalta vältyttäisiin jatkossa.

- Maailman susikannasta valtaosa, noin 30 000 yksilöä, elää Venäjän erämaissa. Laji ei siis ole vaarassa kuolla sukupuuttoon, joten miksi susien pitää antaa levitä suomalaisten asutuksen ääreen, Satakunnan piirin puheenjohtaja Juho Paavola kysyy. Lisäksi susikannan vahvistuminen vaarantaa esimerkiksi metsäpeura ja -kauriskantojen kehityksen. Tietyistä osin maata elpyneet kannat ovat jo selvästi vähentyneet, sillä susilla ei luonnossa ole luontaista vihollista, hän jatkaa.

- Vaadimme nopeita toimia asian korjaamiseksi, sillä tilanne alkaa olla kestämätön. Jokainen meistä voi käydä allekirjoittamassa aiheesta laaditun kansalaisaloitteen osoitteessa www.kansalaisaloite.fi, jotta asia etenisi eduskunnan käsittelyyn. Aloitteella on jo yli 10 000 allekirjoittajaa, Lahti toteaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Tämä kommenttini on julkaistu toisessa blogissa pari päivää sitten, mutta täytyy keskustan populistiseen propagandaan pistää hiukan rationaalista ajattelua vastineeksi:

Monesti vaaditaan koululapsille kuljetuksia kouluun susivaaran takia.

Susi ei ole tappanut Suomessa ketään tällä tai edellisellä vuosisadalla. Tuskinpa niistä 1800-luvulla kerrotuista tapauksistakaan kestäisi näytössä suomalaisessa tappo-oikeudenkäynnissä. Vaikka niistä on merkintöjä kirkonkirjoissa, niin on otettava huomioon, mitä kaikkea ihmiset ovat nähneet omin silmin vielä 1800-luvulla. On nähty tonttuja ja menninkäisiä, keijuja ja maahisia. Sellaisia tapauksia papit eivät saaneet merkitä kirkonkirjoihin. On siellä suomalaisessa korvessa useimmiten naiset nähneet Jeesuksen ja enkeleitä, miehistä taas joka toinen saatanan eli pirun.

Autoissa ja teillä liikkuvia kuolee sensijaan päivittäin. Osa heistä lapsia. Jos siis vanhemmat ajattelisivat lastensa turvallisuutta, niin se koulutie kulkisi kaukana teistä, korvessa. Tosiasia on tietysti sekin, että lapset pelkäävät ainakin pimeässä ja yksin metsässäkin usein. Se voitaisiin järjestää esimerkiksi saattajalla.

Usein olen nähnyt esitettävän kysymyksen, että koska susia ei saa tappaa sukupuuttoon, niin kuka ottaa vastuulleen, kun jotain tapahtuu.

Kukaan ei ole kysynyt kuka ottaa vastuun, jos koulubussi ajaa päin rekkaa, jokeen tai järveen, niin että kaikki hukkuvat. Niin no kuljettaja tietenkin! Ei kuljetusta vaatineet.

Kyllä tässäkin asiassa se dinosaurusten ajalta periytyvä mantelitumakkeen vaikutus on täysin hallitseva yli kaiken järjen ja logiikan päätöksiä tehtäessä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Susien kaatolupia lisättävä"

Ehdottomasti on.

Timo Elonen: "Susi ei ole tappanut Suomessa ketään tällä tai edellisellä vuosisadalla."

Kirjoitat kuin aina kirjoitetaan, kun susista on kysymys. Minä en ota riskiä tippaakaa, että joku lähes hampaaton vanha susi tappaa lapsen. Sinä taidat ottaa, kun olet noin fiksu ja filmaattinen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa aiotaan järjestää taas luvallinen susijahti susien sisäsiittoisuuteen vedoten, vaikka EU uhkaa sakoilla.

Suomessa tarve lienee pienempi. Susia ei vaivanne Suomessa sisäsiittoisuus, ja Suomessa salakaadetaan susia niin paljon.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Enpä tiedä. Tuo lahtaus mentaliteetti on jälleen nostanut päätään ja sen myötä asiallinen keskustelu keinoista on muodostunut vain yhden tointamallin asiaksi. Vaihtoehtojakin on olemassa.

Kannan vähentäjillä, niillä joilla on arvokkaita metsästyskoiria on eräänä syynä, se että hukka napaa narun päässä pihalla olevan koiran. Pistäisin syyn kyllä täysin omistajan oman piitamattomuuden piikkiin. Jos epäillään susia alueella liikkuvan on kaikkein hölmöintä pitää koiraa kiinni pihalla. Karkuunkaan se ei pääse. Jos ei ole varaa rakentaa koiralle turvallista aitausta ei sitä kannata edes hankkia. Tiikereitä ja leijonia on metsästetty/metsästetään liekaan sidotun vuohen avulla. Mitä eroa asiassa on? Ei mitään.

Metsästystilanteissa asia on tietysti toinen. Siinähän susilauma oikein väijyy metsästäjiä ja eritoten heidän koiriaan. Tottakait ne ovat syyllisiä. Odottavat kieli pitkällä, että koskas se lounas saapuu. Ei ne pelkää edes koirien aseilla varustettuja isäntiä.

1800-luvun susihyökkäykset ja lapsien katoamiset susien piikkiin ovat kummasti sijoittuneet suurten nälkävuosien ajankohtaan. Lapsi kuolee nälkään ja häpeä on suuri. Sutta on helppo syyttää asiasta.

Oma kantani on, että resursseja pitäisi lisätä esim. pantasusien määrää kasvattamalla. Todellista tietoa laumojen ja yksittäisten susien liikkumisesta luonnossa ja eritoten asumusten lähettyvillä on lisätävä.

Tässä asiassa metsästäjät ja seurat voisivat olla suureksi avuksi. Kunhan eivät päästää luontoon vapaaksi niitä jäseniään, joilla on susikammo tai muuten liipasin herkässä. Näin saataisiin yhteistyössä tutkijoiden kanssa eliminoitua ne häirikkökäytöksiset molemmilta osapuolilta. Ihmisiä pelkäämättömät sudet ja susia pelkäävät metsästäjät.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Mitä suurempi susikanta Suomessa on, sitä enemmän ja helpommin voidaan jakaa kaatolupia häirikkösusille. Siten kanta pidetään myös ihmistä välttävänä.

Ilkka Luoma

Kuinka monta kaatolupaa tarvitaan, että susien vihaajat saavat tyydytystä - kun maassamme salakaatojen jälkeen on noin 200 sutta - tieto HS:sta.

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131302-...

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta on lisääntymiskykyiset susilaumat tuhottu Köyliön laumaa ehkä lukuunottamatta. On vain yksittäisiä susia, jotka eivät pysty lisääntymään, ja joutuvat hankkimaan elantonsa ihmisen avulla, pyrkimällä ihmisen elinpiiriin. Susivaara on täten kasvanut melkoisesti.

Kaisa Jalis

Susia pitää Suomessa lisätä.

Samoin kaikkia muitakin lajeja, ja metsästys on kiellettävä seuraavaksi 10 vuodeksi. Jopa hirvikannat on ajettu joissain paikoin niin alas, että niitä ei yksinkertaisesti ole, vaikka luultiin. Monet (kana)lintulajit ovat vaarassa. Urpot eläintentappajat hankkikoot muun harrastuksen.

Elämä ihmisen ehdoilla, joka tuhoaa luonnon moninaisuuden, on loputtava.

Pyreneittenkoira Italiassa mahdollistaa 10x ihmismäärän, 1000 suden ja miljoonien lampaiden yhteiselon, koska se haistaa suden 3 km:n päästä ja on sutta suurempi.

Suomijuntti syöttää pystykorvi-rääpäleitä susille. Uusavuttomuus huipussaan.

Kun kerran elätte siellä landella, niin elätte sen mukaan, eli luonnon mukaan. Muuten muuttakaa kaupunkiin.

Kaisa Jalis

Yleisellä metsästyskiellolla saadaan eliölajit toipumaan ihmisen aiheuttamasta tuhosta. Tällöin susille jää luonnollista ruokaa, ja ihminen voi muhia lähiöissään rauhassa.

Toimituksen poiminnat