Risto Lahti

Pelastetaan sunnuntai- ja ylityökorvaukset - vappu ja juhannus palkattomiksi

  • Yksikkötyökustannuksien pienentämisellä pyritään siihen, että Suomen vienti saadaan taas vetämään. Kuva: Keskustan kuvapankki
    Yksikkötyökustannuksien pienentämisellä pyritään siihen, että Suomen vienti saadaan taas vetämään. Kuva: Keskustan kuvapankki
  • Hallituksen kilpailukykyä parantavat toimet
    Hallituksen kilpailukykyä parantavat toimet

Hallitus ilmoitti tiistaina 8.9. toimista, joilla se aikoo alentaa yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla. Tämän kaltaiset toimet ovat välttämättömiä vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi sekä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Tästä tavoitteesta ei tule tinkiä. Esityksen johdosta Suomi pysähtyy perjantaina, ja siihen on myös syytä: esitetyt toimet kohdistuvat selkeästi tiettyjen ammattiryhmien kontolle, eivät suinkaan kaikkien työntekijöiden maksettavaksi.

 

Hallituksen esitys ei ole tasapuolinen

Erityisesti kritiikkiä osakseen ovat saaneet sunnuntailisien leikkaaminen neljänneksellä sekä ylityökorvausten puolittaminen. Kyseiset lisät ovat erityisen tärkeitä viikon ympäri työskentelevälle vuorotyöläiselle. Kiinteällä kuukausipalkalla työskentelevälle toimihenkilölle näillä muutoksilla ei ole mitään vaikutusta. Kauluspaitatyöläinen ei osallistu esityksessä Suomi–talkoisiin yhtä isolla panoksella, kuin tehtaassa työskentelevä prosessihoitaja tai vanhusten palvelukodissa vanhuksia hoitava lähihoitaja.

Mielestäni tämä epäoikeudenmukaisuus on korjattava. Pääministeri Sipilä on ilmoittanut, että kolmatta yhteiskuntasopimuskierrosta ei tule kahden edellisen kaaduttua, mutta valmiin esityksen hän on valmis ottamaan vastaan. Sellaisen tekeminen on myös työmarkkinajärjestöjen velvollisuus yhteiskuntasopimuksen kaaduttua, ja näin Akava ja STTK ovatkin tekemässä. Toivottavasti myös SAK liittyy mukaan vaihtoehdon sorvaamiseen.

Tähän laskelmaan nojaten hallitus aikoo kilpailukykyämme parantaa (kts. kuva)

 

Palkattomat vapaat ovat reilumpi vaihtoehto lisien leikkaamiselle

Sunnuntailisien ja ylityökorvausten osuus on esityksessä 0,4 + 0,6 = 1,0 prosentti, eli viidennes koko paketista. Loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi tarkoittaa 0,9 prosenttia. Sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkaamisen korvaaminen olisi siis mahdollista siten, että muutettaisiin vielä kaksi lomapäivää lisää palkattomaksi. Näitä voisivat olla esimerkiksi vapunpäivä sekä juhannusaatto. Näinä päivinä ei olisi pakko olla töissä, vaan ne voisi pitää myös palkattomina vapaapäivinä, kuten Tapaninpäivä tällä hetkellä on useissa työehtosopimuksissa määritelty. Vappumarssit marssittaisiin ja juhannuksena saunottaisiin kuten ennenkin, mutta kyseisinä päivinä palkka ei juoksisi.

Pyhäpäivien muuttaminen palkattomiksi vapaiksi on TES-kohtaista, minkä johdosta työmarkkinajärjestöjen tulisi sisällyttää muutos osaksi omaa esitystään. Tällöin jokainen työtekijä olisi paremmin talkoissa mukana, eivätkä vuorotyöläiset joutuisi kohtuuttoman suurten leikkausten kohteeksi. 

 

Lomaraha takaa mielekkään vuosiloman

Työmarkkinajärjestöjen on huhuttu harkitsevan lomarahojen puolittamista osana omaa esitystään. Vaikka lomaraha onkin 70-luvun jäänne, jolla työantajat ostivat työrauhan seitsemän viikkoa kestäneen Metalliliiton lakon jälkeen vuonna 1971, on sillä edelleen oma merkityksensä. Menettääkö palkansaajan loma mielekkyytensä, kun lomalla ei ole varaa kuluttaa kuten ennen? Palkattomien vapaapäivien lisääminen osana työmarkkinajärjestöjen esitystä mahdollistaisi lomarahaleikkauksen lieventämisen, jolloin taloudellinen vaikutus jakautuisi tasaisemmin kalenterivuodelle. 

 

Lisät tulevaisuudessa osaksi peruspalkkoja

Ylityökorvausten ja sunnuntailisien pienentämisessä olisi omat hyvät puolensa, mutta niihin on päästävä muilla keinoilla. Esimerkiksi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ilmoitti hallituksen esityksen luovan alalle tuhansia uusia työpaikkoja. Tulevissa palkkaneuvotteluissa tulisi harkita ylityökorvauksien ja sunnuntailisien pienentämistä siten, että työntekijän tulomenetys korvattaisiin peruspalkan korotuksella. Paikallista sopimista lisäämällä voitaisiin nykyistä paremmin sopia työnantajan ja työntekijöiden kesken, miten erilaisissa tilanteissa toimitaan. 

Hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä on mahdollisuus reiluuttaa tehtyä kilpailukykypaketin esitystä siten, että kaikki työntekijät saadaan mukaan talkoisiin, ja paketti tuntumaan reilummalta. Näin olisi myös syytä tapahtua. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Tapani Torppa

Risto Lahti miksi ehdotat palkattomia kun ne eivät ole tasapuolisia??
Selitä tarkemmin ja ajattele laajasti!
Nyt et muuta edelleenkään ehdotuksellasi sitä että jotkut ammatit ovat eriarvoisuudessa ajatuksiesi pohjalta.
Joillakin on palkallisia vapaapäiviä noina juhlapyhinä,,,,, mutta monella alalla ollaan oikeasti töissä juhannukset sekä vaput ja työstä pitää saada palkkaa.

Käyttäjän ristolahti kuva
Risto Lahti

Tapani, mielestäni ehdotukseni olisi askel tasapuolisempaan suuntaan, jos verrataan ylityölisien ja sunnuntaikorvausten leikkaamiseen.

Tällä hetkellä vappuna palkka juoksee kaikille, olit sitten töissä tai et. Uudistuksen jälkeen palkka tulisi lisineen niille, jotka oikeasti ovat tuolloin töissä. Valtaosa palkansaajista viettäisi vappuna vapaapäivää kuten tähän asti, mutta palkatta. Eikö tämä olisi reilumpi vaihtoehto?

Toimituksen poiminnat