Risto Lahti

13 teesiä pakolaiskriisin ratkaisemiseksi

 • Jokaisen suomalaisen tulee ponnistella sen eteen, että Suomeen jäävät maahanmuuttajat integroituvat yhteiskuntaamme.
  Jokaisen suomalaisen tulee ponnistella sen eteen, että Suomeen jäävät maahanmuuttajat integroituvat yhteiskuntaamme.
 • Onnistuneen kotouttamisen avulla Suomeen on mahdollista saada lisää työikäistä väestöä, osaamista ja elinvoimaa.
  Onnistuneen kotouttamisen avulla Suomeen on mahdollista saada lisää työikäistä väestöä, osaamista ja elinvoimaa.

Levottomuudet Lähi-Idässä ja Afrikassa ovat johtaneet hallitsemattomaan turvapaikanhakijoiden vyöryyn Suomessa ja Euroopassa. Suomen ja Euroopan tulee ponnistella hädässä olevien ihmisten auttamiseksi. Uudessa tilanteessa omat pelot ja ennakkoluulot on tunnistettava, ja tunnustettava. Pelon ja vihan tarkoituksenhakuinen lietsominen pahentaa kriisiä entisestään, joten kriisi vaatii malttia kaikilta suomalaisilta. Esimerkiksi Kauhavalle avattiin entiseen varuskuntaani Lentosotakoulun tiloihin hätämajoituskeskus, eli tilanne on hämmentävä myös omissa saappaissani. Olin vapaaehtoisena viime sunnuntaina kyseisessä yksikössä, koska haluan olla avuksi haastavassa tilanteessa, sekä parantaa omaa tietämystäni asian tiimoilta. Kannustan myös muita ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi SPR:lle.

Tässä teesini pakolaiskriisin ratkaisemiseksi:

 1. Suomen ja EU:n tulee ulkopolitiikallaan ponnistella yhä tarmokkaammin Syyrian ja Irakin tilanteen vakauttamiseksi. Kansainvälisen yhteisön on yhdistettävä voimansa taistelussa ISIS:iä vastaan.
 2. Suomen ja EU:n tulee satsata lisää resursseja pakolaisleireille, jotta olot niillä saadaan kuntoon. Tämä on mahdollista siten, että hallitus tarkastelee kehitysyhteistyöleikkauksiaan uudelleen. Uusia leirejä tulee perustaa Välimeren ympäristöön, jotta eniten hädässä olevat pääsevät avun piiriin, ja tarve hakeutua Eurooppaan pienenee. Apua on vahvistettava myös kriisimaiden sisällä, esimerkiksi Irakissa. Leireillä on pystyttävä järjestämään puitteet terveydenhuollolle sekä lasten koulunkäynnille. Levottomuuksien jatkuessa vielä useita vuosia, tulee leireille luoda mahdollisuus yritystoiminnan harjoittamiseen investointitukien ja mikrolainojen avulla.
 3. Schengen-alueen ulkorajat on saatava hallintaan. Salakuljettajien reitit on katkaistava EU:n Frontex-rajaviranomaisen johdolla, yhdessä kansallisten rajaviranomaisten kanssa.
 4. Tulevaisuudessa pakolaiset tulee ottaa Suomeen suoraan pakolaisleireiltä, eurooppalaisen taakanjaon mukaisesti. Näin tarve salamatkustamiseen poistuisi, ja pystyisimme paremmin erottelemaan ihmispaljoudesta oikeassa hädässä olevat, sekä järjestelmää hyväksikäyttävät yksilöt. Ensisijaisesti tulee kuitenkin pyrkiä siihen, että ihmiset sijoitetaan pakolaisleireille siihen saakka, että epävakaa tilanne kotimaassa saadaan hallintaan. Tämä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti kestävämpää.
 5. Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden käsittelyaikoja on nopeutettava. Pikakäännytykset turvallisiin maihin on otettava viipymättä käyttöön, ja palautussopimuksia on laajennettava esim. Irakiin ja Afganistaniin.
 6. Suomessa vastaanottokeskuksia tulee sijoittaa tasaisesti ympäri Suomea, jottei paine kohdistu liian suuriksi yksittäisille kunnille. Vastaanottokeskuksen vastustaminen omalla paikkakunnalla ei pienennä turvapaikanhakijoiden määrää, vaan kasaa painetta Suomen sisällä. Vastaanottokeskus perustetaan joka tapauksessa joko omalle, tai kaverin takapihalle.
 7. Suomen kielen opetus tulee aloittaa heti, kun turvapaikanhakija asettuu Suomessa aloilleen. Henkilöpaperit omistavalle turvapaikanhakijoille tulisi antaa työlupa välittömästi. Mielekäs ja kehittävä toiminta parantaa uskoa tulevaisuuteen, luo edellytyksiä elämään ja pienentää haitallisten lieveilmiöiden riskiä.
 8. Siviilipalvelusmiesten määrää tulee lisätä, ja ohjata heitä suorittamaan palvelustaan vastaanottokeskuksiin. Moni varusmiespalvelukseen terveyssyistä pääsemätön nuori mies voisi palvella isänmaata vastaanottokeskuksessa.
 9. Turvapaikanhakijoiden vastaanottorahaa tulee pienentää, jotta Suomen vetovoima turvapaikanhakijoiden silmissä madaltuisi. Säästyvät varat voitaisiin käyttää esimerkiksi maassa jo olevien kotouttamiseen. Hädässä oleva hakee Suomesta varmasti turvapaikkaa, vaikka vastaanottoraha olisi nykyistä alhaisempi. Maksettua korvausta vastaan tulisi teettää pieniä puhdetöitä vastaanottokeskuksessa, sekä julkisen sektorin ja järjestöjen apuna.
 10. Jokaisen suomalaisen tulee ponnistella sen eteen, että Suomeen jäävät maahanmuuttajat integroituvat yhteiskuntaamme. Ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi SPR:lle voi kantaa oman kortensa kekoon tilanteen helpottamiseksi. Ennakkoluulot ja pelot ovat voitettavissa, kohtaamalla muukalaiset tasa-arvoisina kanssakulkijoina. Onnistuneen kotouttamisen avulla Suomeen on mahdollista saada lisää työikäistä väestöä, osaamista ja elinvoimaa. Toimivat kontaktit Lähi-Itään voivat avata ovia suomalaisille yrityksille, kun jälleenrakennus alkaa sotien rauhoittuessa. Muuttovirta tekisi hyvää monelle muuttotappiopaikkakunnalle Suomessa, sekä tarjoaisi työvoimaa sen tarpeessa oleville aloille.
 11. Kuntien tulee päivittää kotouttamissuunnitelmansa viipymättä, sillä niitä tuskin on suunniteltu vastaamaan nykyistä kriisitilannetta. Tarvittaessa hallituksen tulee velvoittaa kunnat päivittämistyöhön, jotta valmius turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen on kaikkialla olemassa.
 12. Turvapaikanhakijoiden tulee noudattaa Suomen lakia. Vakaviin rikoksiin syyllistyvät tulee karkottaa maasta. Osa turvapaikanhakijoista tulee varmasti syyllistymään rikoksiin, koska tuhansien ihmisten joukkoon mahtuu monenlaista porukkaa, kuten meihin suomalaisiinkin. Poliisin resursseja tulee vahvistaa järjestyksen ja turvallisuudentunteen vahvistamiseksi kaikkialla Suomessa.
 13. Kriisin siivellä pinnalle nouseva rasismi tulee tuomita jyrkästi. Ihmiset ovat keskenään tasa-arvoisia etnisestä taustastaan riippumatta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Monessa asioissa samaa mieltä kanssasi. On tosi typerää vastustaa vastaanottokeskusten perustamista kun se vaan johtaa siihen että kustannukset nousevat eikä vaikuta mitenkään tulijoiden määrään. Vastaanottorahan suuruus on jo nyt hyvin pieni, 30% alle toimeentulotuen määrää enkä kyllä näe realistisenä että sitä leikattaisi. Turvapaikanhakijat ovat velvoitettuja jo nyt osallistumaan keskuksen työ/opiskelutoimintaan tai muuten tuki leikataan.

Suurin turvallisuusuhka tulee tällä hetkellä kantaväestön taholta ja siihen pitää puuttua.

Ja vapaaehtoistyö on olennaisen tärkeä tässä tilanteessa. Jo nyt tuhansia ihmisiä on mukana pystyttämässä keskuksia, keräämässä vaatteita, järjestämässä kotimajoitusta, järjestämässä toimintaa ja kieliopetusta.

Esa Niemi

Bodil, miksi jätät kertomatta, että vastaanottorahalle ei ole asetettu ylärajaa eikä mitään laillista menoa ole poissuljettu. Osan kertominen kokonaisuudesta on lähinnä disinformaation syöttämistä koska tunnustat itsekin massamaahantulon ongelmalliseksi.

Lähde väitteelle, että suurin turvallisuusuhka tulee kantaväestön taholta?

Onko sinulla kotimajoituksessa turvapaikanhakijoita?

Mm. YK:n pakolaisleireillä tarjotusta turvapaikasta kieltäytyneiden turvapaikanhakijoiden hoitamiseen on 2 teesiä:

1) Suomi ottaa turvapaikkahakemukset vastaan ja antaa ne Dublin-sopimuksen mukaisesti Ruotsin käsiteltäväksi.

2) EU palauttaa turvapaikanhakijat pakolaisleireille, jolloin Välimeri hiljenee muutamassa päivässä. Eurooppaan ja muualle pääsee kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta.

Sen enempää teesejä emme tarvitse eikä Ruotsille kuuluvien turvapaikanhakijoiden elättäminen kuulu Suomelle.

Reino Jalas

"Turvapaikanhakijat ovat velvoitettuja jo nyt
osallistumaan keskuksen työ/opiskelutoimintaan tai
muuten tuki leikataan."

Tätä taustaa vasten, tuntuu käsittämättömältä että vastaanottokeskusten likaisuudesta ja siivottomuudesta on tullut valituksia pakolaisilta itseltään.

Onko tosiaan niin että 200 nuoren, terveen, työttömän miehen asuntolan käy siivoamassa suomalainen siivousfirma?

Siivoaminen on kuitenkin sen verran simppeliä hommaa, että tällainen omien tilojen omaehtoinen siivoaminen pitäisi olla itsestään selvä asia. Monella voi olla alkajaisiksi siivoojan tyyppinen ura edessä muutenkin, jos saavat maahan jäädä.

Ei tällaiseen terveiden ihmisten pakolaistilojen siivoamiseen pitäisi tarvita ulkopuolista siivoustyövoimaa lainkaan. Koulutetaan väki itse käyttämään imuria ja moppeja. Armeijassakin tuvat siivottiin itse.

Jaakko Häkkinen

9. kohtaan liittyen valtion virastojen pitäisi myös vastata tiedotusrintamalla ihmissalakuljettajien harhauttaviin maalailuihin:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204318-kenen...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

8. Siviilipalvelusmiesten määrää tulee lisätä, ja ohjata heitä suorittamaan palvelustaan vastaanottokeskuksiin....

ooo

Hyvä. Aivan oikein.
Samalla voitaisiin aluksi kysellä löytyisikö vapaaehtoisia varusmiehiä tähän työhön.

Juha Vesamäki

Oli hienoa lukea blogia jossa joku ehdottaa ratkaisuja pakolaisongelmaan, eikä pelkästään tyyliin joko-tai. Yleensähän pakolaiset mielletään rikollisiksi tai sitten pyhimyksiksi, välimuotoa ei tunnu löytyvän. Harva edes muistaa heidän olevan tätä samaa ihmilajia kuin me niin viisaat ja sivistyneet länsimaisen rodun edustajat.

Oli pakko vastata jälleen vaikka olen uhonnut etten enää sitä tee- siis tähän US:n "Puheenvuoroon". Niin ja syynä uhoamiseeni on "kasvottomuuteni" vastauksen vasemmassa kulmassa.

Juha Oikarinen

Ihan viisasta ja asiallista tekstiä. Toki jos mie saisin päättää niin Suomeen ei otettaisi yhtään tp:n hakijaa. Mitä hittoa se meille kuuluu jos toisella puolen maailmaa tapellaan. Ihan eri asia jos naapurimaissa ois ongelmia.
Tälle linjalle tässä touhussa on nyt kuitenkin lähdetty, että koko maailman ongelmat on yhteisiä. Ja meidän pitää "auttaa". Siltä kantilta katsoen ihan fiksuja ajatuksia.
Sanonpa vain, että toista päätä ei tässä touhussa ole pakolaista ja siirtolaisia piisa aina niin paljon kuin me vain tänne otetaan.

Reko Kauranen

Tietenkin pitää toimia tässä tilanteessa mahdollismman viisaasti ja humaanisti. Mutta laajassa mittakaavassa ongelma on islam. Jos tänne tulee paljon muslimeja, niin seuraa vaikeuksia. Näin on käynytn kaikkialla euroopassa. Muslimit eivät yleensä assimiloidu, kuinka me onnistuisimme siinä. Muslimijärjestöt haluavat etteivät muslimit eivät kotoudu. Ne haluavat että eurooppa islamisoituu ja muodostetaan no-go alueita, jossa sharialaki vallitsee. Jos ei muuten niin syntyvyyden kautta euroopa muutetaan islamisestiseksi. Se on selvästi julkilausuttu järjestöjen periaatteissa. Siksi ne haluavat rakentaa moskeijoita joissa tämä sopeutumattomuus saadaan juurrutettua ihmisiin. Kuka niitä valvoo mitä siellä puhutaan. On esimerkkejä siitä kuinka moskeijoissa puhutaan toista kuin julkiselle medialle. Itse kuitenkin tahdon viedä muslimeille ilosanomaa Jeesuksesta ja kohdella heitä hyvin, mutta yhteiskunnalla on velvollisuus itsesuojeluun.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Koko turvapaikkaprosessin voisi yhtä hyvin pistää jäihin esim. 3 vuoden
ajaksi. Ensin käsitellään keskeneräiset loppuun ja seurataan, että kotou-
tuminen oikeasti lähtee käyntiin. Islamilaisista maista tuleville asylum-
ja elintasoshoppareille täysi porttikielto kymmeneksi vuodeksi. Etenkin,
kun Turkin tilanne näyttää todella pahalta. Suomi voisi perustella päätöstä
valtion sisäisen turvallisuuden vaarantumisena. Liian vähän poliisilla
valtuuksia ja resursseja ja Suomen tiedustelujärjestelmä laahaa viimeisten
joukossa EU-maiden hierarkiassa.

Toimituksen poiminnat