Risto Lahti

Altia pohjalaisiin käsiin - Ilmajoen kunnan hankittava osuus yhtiöstä

Omistajaohjausministeri Mika Lintilä ilmoitti tänään, että Altia listataan pörssiin. Mielestäni Ilmajoen tulee Koskenkorvan tehtaan sijaintikuntana hankkia merkittävä osuus uudesta yhtiöstä.

Varminta olisi ollut, että hyvään kuntoon nostettu yhtiö olisi pysynyt valtion omistuksessa, tuottamassa tuloja veronmaksajille. Valtion tyhjällä kassalla on kuitenkin vaikea kehittää yhtiötä. Luotan vahvasti tehtaan tulevaisuuteen, koska se on hyvässä iskussa. Tuotantoennätyksiä tehdään joka vuosi ja tehokkuutta on parannettu investoinneilla.

Kun Altia nyt kuitenkin viedään pörssin, tarvitaan lakeuksilla todellista maakuntahenkeä. Maakunnan vahva läsnäolo yhtiössä on osaltaan tae sille, että työpaikat pysyvät alueella.

Altian merkitys Ilmajoelle ja Etelä-Pohjanmaalle on erittäin suuri. Se tarjoaa suoria ja välillisiä työpaikkoja, kuluttaa maailman parasta ohraa ja tarjoaa tärkeitä sivuvirtoja maatalouteen. Siksi on Ilmajoen kunnan velvollisuus on näyttää esimerkkiä. Altia on kovalla työllä nostettu kannattavaksi yhtiöksi, johon kannattaa sijoittaa. Yhtiöllä on hallussaan huipputehokkaat laitokset, osaavaa työvoimaa ja hyvä brändisalkku.

Tehtaan kanssa tiiviistä yhteistyötä tekevät maatalousyrittäjät ottavat osaa osakeantiin sillä voimalla, millä pystyvät. Pitkään jatkuneen heikon kannattavuuden ja vaikean edellisen satokauden johdosta viljelijät eivät kuitenkaan yksin kykene hankkimaan yhtiöstä merkittävää osuutta. Nyt tarvitaankin viljelijöiden rinnalle kotimaista, vastuullista omistajuutta, jotta kotimainen työ ja Koskenkorvan tehdas turvataan pitkällä aikavälillä.

Nyt tehdään Altiasta seuraava kansanosake.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Jukka55 kuva
Jukka Lindeman

Ilmajoen kunta vastuullisesti tislaamaan viinaa? :-)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni Koskenkorvan viinatehtaan voisi kansanterveydelle haitallisena lopettaa .

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmajoen Koskenkorvalla tuotetaan 96-prosenttinmen etanoli, joka kuljetetaan Nurmijärvelle Rajamäen tehtaille , jossa siitä valmistetaan mm. Koskenkorva Viina.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Korjaan: Koskenkorvan pirtutehdas on suljettava!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Etanolia käytetään toki muuhunkin kuin viinan valmistukseen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kekkosen aikaan valtio rakensi yhteiskunnalle elintärkeitä tehtaita. Nyt näitä listataan pörssiin ja rahat käytetään eliitin porsasteluun. Säälittävää, jos Ilmajoki ostaisi Altian pörssiosakkeita. Eikö kunta keksi veroeuroille parempaa käyttöä. Jotain sellaista mikä parantaisi oikeasti työllisyyttä, kuten presidentti Kekkosen tehdashankkeet. Suurmiehelle sopi suurhankkeet. Nykyiset poliitikot voisivat mittojensa mukaan puuhastella pienyritysten parissa, ja itse asiassa, niiden tukeminen voisi parantaa työllisyyttä kaikista parhaiten.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

En ois uskonut kuulevani et Pohjanmaalla kannatetaan tuotantovälineiden sosialisointia, ottamista kunnan haltuun. Tämänkö takia sotiemme veteraanit antoivat kalleimman uhrilahjan isänmaalle? :o

Juha Hämäläinen

Altian kuuluu olla valtion omistuksessa. Se on osa suomalaista infraa. Maanpetturit hallituksessa kauppaavat kaiken. Ovat kuin hullu Jussi, joka lahtasi lypsylehmänsä voidakseen ostaa maitoa kaupasta.

Ossi Palomäki

Tehdas on merkittävä työllistäjä. Omaa henkilökuntaa on 50. Lukuisia ulkopuolella työskenteleviä on vaikeampi määritellä tarkasti. Se käyttää 15 % (n.1/7 osa) koko Suomen ohrasadosta. Pitää ottaa huomioon, että se tuottaa myös tärkkelystä, rehuraaka-ainetta ja hiilidioksidia hyötykäyttöön. Vientituotteita kannattaa tukea.

Ossi Palomäki

Tehdas on merkittävä työllistäjä. Omaa henkilökuntaa on 50. Lukuisia ulkopuolella työskenteleviä on vaikeampi määritellä tarkasti. Tehdas käyttää 15 % (n.1/7 osa) koko Suomen ohrasadosta. Pitää ottaa huomioon, että se tuottaa myös tärkkelystä, rehuraaka-ainetta ja hiilidioksidia hyötykäyttöön. Vientituotteita kannattaa tukea vaihtotasetta parantamaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuskin valtio tuota suomalaiselle myy, ei edes tarjoa.

Käyttäjän HannuAkkanen kuva
Hannu Akkanen

Poliittinen kiima Ilmajoen kunnanhallituksessa oli niin kova, että he unohtivat ettei kunnanhallituksella ole osakkeiden ostoon toimivaltaa, vaan asia on kunnanvaltuston päätettävissä.
Riston, joka kyvyillään on peräti ministerin erityisavustaja, kannattaisi lukea kunnan hallintosääntö sekä kuntalaki vielä kerran.

Toimituksen poiminnat