Risto Lahti

Ilmajoen agrologeista Seinäjoen agronomeihin

  • Kuva agrologien kuusijuhlasta 11.12.2018
    Kuva agrologien kuusijuhlasta 11.12.2018
  • Ilmajoen kampusta
    Ilmajoen kampusta

Kynttilät syttyivät SeAmk:n Ilmajoen kampuksen edustalla 11. joulukuuta. Agrologiopiskelijoiden viimeinen kuusijuhla oli takana, koska SeAmk:n hallitus oli aikaisemmin tehnyt päätöksen teoriaopetuksen siirtämisestä Ilmajoelta Seinäjoelle, opiskelijoiden ja henkilökunnan vastustuksesta huolimatta.

Siemen siirtopäätökselle istutettiin jo Kataisen hallituskauden aikana, kun ammattikorkeakoulut päätettiin hallituksen toimesta yhtiöittää. Uudistuksen tavoitteena oli muun muassa lisätä ammattikorkeakoulujen ”autonomiaa”. Maakuntien ei haluttu enää sekaantuvan amk-opetukseen. Yhtiöittämisessä päätösvalta siirtyi Seinäjoen kaupungille.

Siirtoehdotuksen tultua julki Ilmajoen kunta tarjosi Seinäjoen päättäjille mittavia investointeja kampukselle koulutuksen kehittämiseksi, ja vetovoiman lisäämiseksi. Tarjoukseen ei kuitenkaan tartuttu. 

Ilmajoen agrologiopetus on ollut Suomessa kovassa maineessa. Tämä on hyvän yhteishengen ja henkilökunnan ansiota, jotka ovat omalla panoksellaan rakentaneet laadukasta ja vetovoimaista koulutusta.

Vääryydestä ja takaiskuista huolimatta eteenpäin on mentävä. Tehtävää maakunnalla todellakin riittää. 

Sedun luonnovara-alan sekä agrologien käytännön opetus Ilmajoella jatkuu. Yrittäjäkumppanin johdolla laitetaan Ilmajoen opetusmaatilan oppimisympäristöä maan nykyaikaisimpaan kuntoon, karusellilypsyä myöten. Pt-opiskelijoita kannustetaan aktiivisesti ulkomaille vaihtoon, hakemaan oppia maatalouteen. Seuraavaksi tulee panostaa voimakkaasti uusimman viljelyteknologian opetukseen, sateliittiohjatuista täsmälannoituksista alkaen. Yhteistyön tiivistäminen Etelä-Pohjanmaan opiston kanssa avaa uusia mahdollisuuksia niin koulutussisältöjen, kuin muun toiminnan osalta.

Maatalouden investointihakemuksia tarkasteltaessa Pohjanmaan maakuntien merkitys Suomen ruoka-aittana tulee entisestään kasvamaan. Rakennemuutoksen edetessä merkityksemme ruuantuotannossa kasvaa. Teollisuuden läheinen sijainti vahvistaa kehitystä.

Tästä lähtökohdasta maakuntamme tulisi olla kirkkain ykkönen agrologien koulutuksessa. Kisa investointeja tehneiden Mustialan ja Tarvaalan kanssa on kovaa. Framin koulutuksella on nyt näytön paikka. Seinäjoen ja Ilmajoen tuottaman kaksinapaisen oppimisympäristön on oltava paras paikka agrologiksi haluavalle. Menestyksekäs maatilayrittäminen edellyttää vahvaa luonnontieteellistä perustaa, talouden ja johtamisen osaamista sekä hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Näihin Ilmajoen koulutus antaa Framille vahvan perinnön. Siirtopäätöksen perusteina käytetyt synergiaedut joutuvat nyt kovan tarkkailun alle.

Etelä-Pohjanmaa on ankarasti alisuoriutunut tuotantokykyynsä nähden ruokaketjun tutkimuksessa. Luonnonvarakeskuksen henkilöstöstä vain murto-osa työskentelee maakunnassamme. SeAmk:n sekä alan yritysten on aktiivisesti luotava uusia kumppanuussuhteita, jotta pystymme kasvattamaan rooliamme ruoka-alan tutkimuksessa. Meillä on parhaat lähtökohdat luoda tehokkaampaa, kestävämpää ja innovatiivisempaa ruokaketjua.

Myös maatalouden maisteriopintojen käynnistämiseen Seinäjoella tulee saada vihdoin vauhtia. Helsingin yliopiston maataloustieteisiin hakevien opiskelijoiden määrä ei vastaa sitä tasoa, jota muuttuva maatalous tarvitsisi. Seinäjoella voitaisiin ryhtyä järjestämään kahden vuoden maisteriopintoja sujuvana jatkona kolmen vuoden agrologiopinnoille. Jo nykyisellään monet Ilmajoen agrologeista ovat suorittaneet tämän polun, mutta koulutuksen järjestäminen Seinäjoella lisäisi varmasti maisteriopintojen vetovoimaa.

Maakunnan vahvuuksiin nojaten koulutus voisi alkuvaiheessa erikoistua liha- ja maitoteknologiaan, agroteknologiaan sekä kotieläintieteisiin. Maisteritutkintojen opetus voitaisiin järjestää yhdessä Vaasan yliopiston kanssa, jossa synergioita löytyisi energian, digitalisaation ja viestinnän saralta. Tämä olisi samalla konkreettinen askel kohti Pohjanmaan maakuntien yhteistä korkeakoulua.

Ruoka on Suomen tulevaisuuden kannalta yksi tärkeimmistä toimialoista. Sen menestys takaa maaseudun elinvoimaisuuden, ja tuo 340 000 työpaikkaa koko Suomeen. Meillä ruokaa tuotetaan eläinten hyvinvoinnin ja ilmaston kannalta ensiluokkaisesti. Koulutetaan tulevaisuudessa maan parhaat osaajat kaikkiin sen tehtäviin täällä Etelä-Pohjanmaalla.

 

Risto Lahti

ministerin erityisavustaja 

eduskuntavaaliehdokas

Ilmajoki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Terveisiä Ilmajoelle ja tsemppiä!

"Ilmajoen agrologiopetus on ollut Suomessa kovassa maineessa. Tämä on hyvän yhteishengen ja henkilökunnan ansiota, jotka ovat omalla panoksellaan rakentaneet laadukasta ja vetovoimaista koulutusta."

Samaa mieltä hyvästä yhteishengestä ja henkilökunnasta. Oli ilo opiskella Ilmajoella. Opettajat olivat tarkasti kiinni ajassa ja Ilmajoen yksikön rauhallisissa olosuhteissa nuoret maatilayrittäjät, luokkatoverini, saattoivat välitunneilla ja ruokatunneilla käydä hyviä keskusteluja, jotka hyödyttivät kaikkia kuulijoita.

Joka päivä keskusteltiin jostakin, yleensä hyvin konkreettisista, maatilatyöhön liittyvistä asioista. Näin hyödyttiin suuresti myös oppituntien välisestä ajasta.

Opetus oli tasokasta ja kiinni ajassa. Erityisesti ilahdutti vahva ympäristöosaaminen.

Myös suosikkiyritykseni Juustoportti on lähtöisin Ilmajoen "yrityshautomosta". Aikanaan harjoitusmielessä luodusta kuvitteellisesta yrityksestä tuli kuin tulikin totta.

Jatkuvuus on maanviljelyssä ja eläintenhoidossa avainasia. Epäjatkuvuuskohdat ovat riski. Näin on myös koulutuksen kanssa. Toivottavasti SeAmk ymmärtää antaa arvoa sille hyvälle, jota Ilmajoella on vaalittu ja kuuntelee herkällä korvalla sekä opettajakunnan että oppilaiden toiveita tämän muutoksen keskellä.

Toivottavasti Seinäjoki ymmärtää Ilmajoen arvon yhtenä Etelä-Pohjanmaan helmistä.

Ilmajoelta pyrkii, Risto, sinun lisäksesi eduskuntaan myös Juha Mäenpää Perussuomalaisista. Onnea tulevaan koitokseen teille molemmille.

http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Toimituksen poiminnat