Risto Lahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Puoluedemokratia

Puoluedemokratian häpeäviikko

Viikon takaisesta Perussuomalaisten puoluekokouksesta on riittänyt parranpärinää. Uusia juonenkäänteitä on ilmaantunut kuin huonossa telenovelassa, enkä usko että vielä ollaan edes päätepisteessä. Aika erikoista, koska maassamme puolueiden omien sääntöjen mukaisia puoluekokouksia on pidetty jo toistasataa vuotta. Useimmiten vanhat johtajat ovat saaneet jatkaa, toisinaan vanhojen tilalle on valittu uusia kasvoja. Tämä on ollut suomalaista puoluedemokratiaa parhaimmillaan. Väki vaihtuu ja karavaani kulkee.

 

Lasikatot odottavat murtamista

Vasemmistoliitto on valinnut Li Anderssonin, Hanna Sarkkisen, Juho Kauton sekä Veronika Honkasalon puheenjohtajikseen. Puolue on myös julistautunut aatemaailmaltaan feministiseksi. Tämä ehkä kertoo, minkälainen tasapaino yleisesti puolueessa vallitsee perinteisten duunareiden sekä nuorten mahdollisesti korkeastikoulutettujen naisten (ja miesten) välillä. Ulkoapäin puolue vaikuttaa jakautuneelta. Luulen kuitenkin, että samanlaisia jakolinjoja löytyy muistakin puolueista.

Voiko puolueita demokratisoida?

Koska edustuksellinen demokratia on Suomessa ja kaikkialla länsimaissa jo itsestäänselvyys, on syytä keskustella siitä mikä olisi seuraava kehityksen aste. Luonnolliset seuraavat saskeleet ovat suora demokratia, jossa päätöksiä tehdään yhdessä ilman edustajia, ja imperatiivinen mandaatti, jossa edustajat eivät voi poiketa ohjelmastaan, eli vaalilupausten rikkominen olisi laitonta. Anarkistit ovat ajaneet näitä jo 150 vuoden ajan, Suomessa nämä vaatimukset kuuluvat esimerkiksi anarkistiliitto Alustan periaateohjelmaan.

Puoluedemokratia - Sensuuri Iski Kokoomuksessa

Avoimuus ja Sananvapaus ovat demokratian perupilari, sillä ilman ei ole demokratiaakaan...

On ollut suorastaan tyrmistyttävää ja törkeää, se miten yhtäkkiä alkoi Kokoomuksessa raju sensuuri!

Kyse on sananvapauden rajoittamisesta ja loukkauksesta.
Kyse on myös Stubbin vastaehdokkaiden kannattajien sensuroinnista ja blokkaamisesta pois.
Siksi etteivät he voi esittää mielipiteitä kannattajiensa puolesta, eivätkä esittää kritiikkiä puolueen nykyjohtoa vastaan.

Keskustanuoret hallituksen heräteurina


Keskustanuorten jäsenten keskuudessa alkanut hallituskausi on ollut innostava, mutta myös hämmennystä aiheuttava. Hallitusohjelman linjaukset ovat saaneet monet keskustalaiset pohtimaan Sipilän hallituksen toimia suhteessa omaan arvomaailmaan. Biotalouden ystävälle hallitusohjelma on kirjauksiltaan unelmien täyttymys, sosiaalipoliitikolle taas pahaa unta. Keskustanuorten tulee olla kuin asvalttiin painetut heräteurat, jotka pitävät hallituksen pirssin suunnan oikeana.

Keskusta tarvitsee ministerivaalit

Kansanpuolue on rikkaus, ei hidaste. Keskustan kenttäkoneistoa on pidetty ylivertaisena muihin puolueisiin verrattuna. Keskustan valta kunnallinen jäsenmäärä on moninkertainen ja toimintaa on joka puolella Suomea.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä